Morgongymma

Uhh, vad jobbigt det var att vakna 6.15 i morse. Det är så mörkt! Men, peppad av pojkvännen som duktigt klivit upp då hela hösten och åkt och tränat, tog jag mig till bussen och till gymmet. Tidigt, för fjärde gången den här veckan.

35 minuter löpband och några rygglyft, armhävningar, situps och stretch senare var jag pigg, duschade, köpte en risifrutti och åkte till jobbet. Det är värt det. Fredag!

Oh, Miami

Åh, det är sena oktober och ett fyragradigt pissregn pressar ner kladdiga löv mot asfalten. Styrkepasset på Friskis Kungsholmen piggade upp lite, precis som skinkmackor, kaffe och en ask med After eight.

Drömmen om något sådant här räddar dagen ännu lite mer. Eftersom jag börjar nya jobbet i morgon misstänker jag dock att ledighet för en löparsemester i Miami redan i januari förblir en dröm. Men en vacker sådan, eller hur?

Ett somrigt Medelhavet skulle också funka just nu, ärligt talat.

Löpning längs landsväg

Hemma igen, ovanligt ofta denna höst. Vilket innebär löpturer längs landsvägen, fram och tillbaka. Oftast landar det på omkring 7 kilometer. Ibland är det skönt att slippa tänka, ibland blir jag fruktansvärt less på den där vägen. Å andra sidan kan man aldrig riskera att springa vilse.

I morse visade dock termometern på åtta minusgrader och mina vinterlöparkläder är i säkert förvar 50 mil härifrån. Därför tänkte jag för andra gången den här veckan utnyttja mitt prova-på kort på Golds gym inne i Sollefteå. Var där med mamma i tisdags och det var helt okej!

Sedan blir det finmiddag hos Lina, yey!

Is på vattenpölarna under hundpromenaden i morse.

En riktig frukost

Fredagmorgon 08.00. Nu ska jag lära er vad en riktig frukost är:


Fil med havregryn och cornflakes, svart kaffe med kardemumma i (nej, ingen mjölk, lika bra så) ett fullkornsdigestive, bröd med frön i, avocado och leverpastej. Nu kan ni. (Hann provsmaka lite av kexet, var så hungrig när jag vaknade.)

Förövrigt är det lite matkrig hemma nu. I går när vi som vanligt slentrianhandlade för onödigt mycket pengar visade sig en stor spricka i vårt förhållande. Mannen har börjat snegla åt LCHF-hållet. I hans korg låg vispgrädde, smör och ett trepack bacon. Jag handlade digestivekex och lättfil.

Förortsturer i oktober


LCHF verkar så mysko

Bläddrade lite i Anna Halléns bok LCHF-husmanskost, den goda vägen till hälsa och viktminskning (Bonnier fakta). Har alltid känt mig skeptisk till extrema dieter och kanske särskilt de som förespråkar enorma mängder fett och inga kolhydrater. Inte bara för att jag, vilket inte heller är helt bra, är den kolhydratälskare utan just för att den är så extrem.

Recepten utgår från rätt normala recept, som en wok där grönsakerna steks i rejält med smör och goda kryddor. Ända tills det dyker upp rader som "häll på 5 deciliter grädde" till ett recept som ska räcka till fyra personer. 5 deciliter? Räcker det inte med en? Nåja, vad vet jag.

Anna Hallén är dock frälst och mår jättebra, skriver hon. Jag fattar idén om att vi säkert äter för mycket socker och vitt bröd - men att utesluta vanligt, grovt bröd, havregrynsgröt och annat som jag är övertygad om är nyttigt och mår bra av - tror jag är att gå onödigt långt helt enkelt.


Stäng av!

Lagsport på tv. Sverige möter Holland i fotbolls EM-kvalet. Landslagsmatcher är det enda jag egentligen brukar se med intresse. Och Zlatan verkade vara på bra humör. Nu har Holland redan gjort två noll. Stäng av, lägg ner.

Jag för med mig otur, så fort jag ser en match förlorar Sverige. Så ja, jag stänger av platteven (eller, mannen tar över den och spelar NHL -10 istället, det är tydligen en drog som slår all verklig sport) och hoppas på att det snart är dags för friidrottssäsong igen.

Bara för att jag vill

Så här sista lediga dagen (skriver kontrakt i morgon med nya jobbet - visstidsanställd, jajamen!) sitter jag och myser lite efter joggingtur och lunch.

Inser att även om jag är kanonnöjd att ha kommit under 50 minuter på milen (hade jag varit utsövd och mer taggad kunde jag varit ännu snabbare, känns bra) så är det ändå en bra bit kvar till damvinnaren, Ulrika Johanssons tid på 34.22. TRETTIOFYRA TJUGOTVÅ! Galet bra. Läs själv vad hon tycker på hennes blogg på Runners world.

Egentligen skulle jag nog kunna bli rätt snabb på milen. Jag såg mig omkring i klungan på loppet och insåg att jag med mina långa ben tog typ hälften så många steg som alla andra. Har inte heller mer än 62-63 kilo att bära på så på något sätt kändes det som om de små tjejerna som klöv mållinjen samtidigt som jag fick slita mycket mer med sina vackra kurvor och kortare ben.

Men istället för att testa min kapacitet till max envisas jag med att softa runt i löpspåret, med hårda spurter bara om benen känns pigga och mest maklig jogg tidiga, sömniga mornar. Jag vet vad det beror på. Om man alltid gör saker med sikte på att balansera på den yttersta kanten av vad man klarar av, och sedan helst prestera ännu lite bättre, (vilket jag på sätt och vis hela tiden gör i utbildning, på jobbet och i livet) måste man ha något helt kravlöst att falla tillbaka på. Helt kravlöst, som i att jag tränar enbart för att jag mår så bra av det.

Och för att jag är så nöjd efteråt, förstås!

Nytt personbästa!

Med tanke på av en underbart rolig inflyttningsfest som inte slutade förrän fram på småtimmarna igår, samt en miniförkylning som härjar i luftvägarna, trodde jag inte riktigt på att Hässelbyloppet skulle bli något annat än en skön och rolig, men mycket lugn, löptur genom förorten.

Men man blir så peppad av allt folk! Energin som kommer när man står i startfållan, jag sprang i Damer motion 1, dödar alla tecken på för få timmars sömn - och i mål kom jag på nytt personbästa! 49 minuter och 46 sekunder. Nöjd!

Löpare pustar ut efter målgång! 5149 löpare sprang årets Hässelbyloppet,

Sen snabbt hem (snabbt och snabbt, tar typ en timme Hässelby Gård - Årsta) för varm dusch!

Och ikväll blir det riktigt myssöndagkväll tänker jag mig. Så skönt.

Frukostlimpa med bara lite smul

Okäy, frukostlimpan för dagen, som jag snodde ihop innan läggdags igår:

6 dl vetemjöl
1 dl olja
3 dl vatten, lite drygt
2 dl musli
1 dl dinkelmjöl
1 dl vetekli
50 gram jäst
Brödkryddor som anis och kummin, salt
En dutt sirap

Den blev god, hög och fluffig, dock lite smulig när man skulle skära skivor. Perfekt med leverpastej, smör och ruccola till starkt morgonkaffe och en tallrik fil. Hej fredag!


Byta gym?

Sista dagen idag innan Friskis-kortet går ut... Jag älskar Friskis, billigt och bra och många anläggningar, men är lite sucker på att prova på nya saker. Måste ta en runda i utbudet, och känner mig lite lockad av Actic, f.d. Nautilus, också. Sats känns lite för dyrt om man som jag vill kunna träna på flera olika anläggningar.
Svårt! Men det lutar åt gamla trotjänaren.
För övrigt är det nog årets finaste vecka nu. Höstfärger! Ut i löpspåret och ladda för Hässelbyloppet - bara fyra dagar kvar!


Söndagsjogg i skymningen

Ah, det blev inte så mycket springa upp och ner för backar i Oslo, istället dubbelt gymmande med syster fredag-lördag.

I kväll insåg jag att hösten är här på riktigt. Det skymde redan kvart över sex. Och alla sprakande löv, rödljus och huslyktor tog liksom över stan.Trött söndagskropp och hjärna ville inte anstränga sig särskilt, utan i lugnt joggtempo med Säkert i lurarna och tumvantar andades jag in höstkvällen.


Gymmat i Oslo

Oslo möter mig med en lätt varning om förkylning och ett oväntat motstånd i reportageskrivandet. Men värre var det inte än att en solig torsdag bjöd på en trevlig joggtur runt i Botaniska trädgården (botanisk hage) och Tøyenparken. Fint.

Idag testade jag på gymmet syster går till, Elexia Inte alls fel, mycket flashigt med tv-apparater och många löpband. Var där strax före lunch när det var rätt folktomt också. 40 minuter löpband och 25 minuter styrka och stretch. Läste i tidningen att Elexiakedjan siktar på att ta sig till Sverige också, en konkurrent i Sats-klass skulle jag tro!

RSS 2.0