Evil hals.

Två veckor! Två veckor utan träning! Helt galet, och helt galet trist. Hursomhelst, halsen är inte i toppform ännu. Hostar om nätterna ibland och det gör ont när jag sväljer. Så promenader är på agendan, ingen löpning. Tråkigt. I kväll hoppas jag ett par glas vin på Söders höjder ska döda bakterierna. Vi får se!

Planer för lugn start, snart hoppas jag.

Usch. Har varit rejält förkyld i över en vecka och sprider snorpapper över hela lägenheten. Var hemma måndag och onsdag förra veckan men inte blev det bättre. Gjorde mig själv en otjänst och gick till jobbet både torsdag och fredag bara för att sedan vara yr och ha feber hela helgen och ännu idag, tisdag, är jag alldeles för tung i huvud och kropp för att jobba. Febern verkar dock ha släppt.

Noll procent träning på länge alltså och ingen matlust vilket har resulterat i flera minuskilon på vågen. Muskler som jag hoppas kunna få tillbaka så snart jag mår bättre. Men efter en sådan här flunsa gäller det att börja försikigt.

----------------------------------
Aftonbladet Kropp och hälsa på nätet ger några bra tips:

1. Promenader i början

Om du känner dig hyfsat frisk, börja med lugna promenader. 20 - 30 minuter räcker. Känn noga efter hur kroppen reagerar timmarna efter och nästa dag.

 

2. Öka successivt på tempot

Mår du fortfarande bra efter den första turen, lägg in promenader varannan dag. Öka successivt på tempot, men ta inte ut dig.

 

3. Styrketräning i slutet av veckan

Mot slutet av veckan kan du börja med lite styrketräning. Styrka är bättre än konditionsträning för kroppens immunförsvar.

 

4. Övergå till din vanliga träning

Efter fem, sex lättare pass kan du övergå till din vanliga träning, men sänk nivån och fortsätt att känna efter så att du inte överanstränger dig.

 

5. Undvik snoriga vänner

Var försiktig efter träningspasset. Du är då mottagligare för nya infektioner eftersom ditt immunförsvar är tillfälligt försvagat. Umgås inte med snoriga vänner och utsätt inte kroppen för kyla.

 

6. Ge kroppen mycket energi

Ät ordentligt med kolhydrater. Banta inte när du är förkyld. Näringen hjälper till att bryta ner infektionen.

------------------------------

Dagen ska dock ägnas åt att äta och åter äta eftersom smaksinnet ÄNTLIGEN kommit tillbaka! Just nu plockar jag de energirika godbitarna ur denna nöt och fruktmusli:


Heja!

Heja Kristina som springer sitt första Vårruset i Sundsvall ikväll!



Här är systern på Bondens marknad i lördags. Pigg och glad, till skillnad från den förkylda fotografen (jag).

Toppa formen!

Inför mina två längre lopp i sommar gäller det att toppa formen. Tjejmilen vill jag självklart slå fjolårets tid på, 51 minuter, och där är jag säker på att jag har många minuter att kapa. Stressade inte alls runt och anledningen till att det gick sakta berodde mycket på att jag ställt mig för långt bak i startfältet. Minst fem minuter siktar jag på att minska om jag är i bra form. Halvmaran är jag nog mest orolig inför att inte ta mig runt – två mil har jag faktiskt inte ens sprungit, tror jag på någon långrunda har tagit mig 1,7 mil eller så. Men klart det ska gå.

För syster är det däremot snart dags för premiärloppet Vårruset. Enligt rapporter klarar hon sträckan galant, så här kommer lite tips för de närmsta veckan! Man kan hitta många uppladdningstips på bland annat marathon.se och andra liknande sajter. Inför ett femkilometerslopp som inte sliter så mycket på kroppen och där du främst har som mål att ta dig runt springandes och inte på någon supertid, är väl inte vilan inför loppet riktigt lika viktig som om du springer längre lopp. Men det är altid skönt att vara extra pigg och springsugen i benen när man står på startlinjen.

19 maj:
Jogga/spring 5 kilometer, försök att få in tävlingsfart. Alltså, sikta på att försöka få till ett sådant lopp du skulle vilja springa under tävlingen.

20 maj: Lätt jogg 3-5 kilometer.

21 maj: Vila

22 maj: Jogg 5 kilometer

23 maj: Vila

24 maj: Lätt jogg 3 kilometer.

25 maj: Ät ordentligt men inte överdrivet mycket några timmar innan loppet. Var noga med att dricka lite under hela dagen och dagen innan, istället för att hälla i dig en hink innan start. Värm upp noga. Lycka till!

Dålig uppdatering.

Jag vet. Annat än att träningsblogga har upptagit mina tankar och nu har jag dessutom åkt på en förkylning med halsont som främsta vapen. Ingen löpning alltså, trots att försommaren är här och jag är avundsjuk på alla som springer omkring i korta nya shorts och fräscha sommarlöparskor bland hägg och syrén. Inte sedan i lördags har jag varit ute, en milsrunda, och då blev det också premiär för korta tights och t-shirt i löparspåret.

Nu är det dock passivitet som gäller, på stark inrådan från mor. För att pigga upp mig lite har jag kollat in några nya lopp inför säsongen. Ett par veckor innan Tjejmilen kanske halvmaran på Höga Kusten Maraton vore något? En augustitripp till mamma och pappa hemma vid Ångermanälven kombinerat med ett par mils backig löpning vid kusten kanske blir en höjdpunkt på sensommaren. Vi gör´t!




Vy från Höga kusten, taget ute på reporterjobb sommaren 2008.
Något härligt att springa runt här säger jag!

Brun med sol.

Gilla: strålande solsken på mina morgonlöprundor den här veckan. I dag fick vaderna chans till lite sol också. Och lite spring längs en glittrande Årstavik på en omväg till jobbet.

Sköna maj och dubbel vila

Nej, jag hann faktiskt inte träna så mycket i helgen! Det var ju Valborg och det var Uppsala som gällde. Och dit måste man komma utvilad för att orka med kalaset. Började jobba 07 och pyste till Uppsala vid fyra där det var fest till sent.


Söta vänner Lollo och Elin och söta knoppar i träden. Yeah!

Lördag 1 maj var följaktligen mycket lugn och handlade mest om återhämtning och återställande av vätskebalans och kosthållning. Och förstås, brödbak! Fyllda bröd med feta, oliv och soltorkad tomat. Originalbrödet med bara vetemjöl fick dock samsas med grahamsmjöl för att få till lite grovhet på allt.



Fyllda bröd:
50 gram jäst
1/2 dl olivolja
6 dl vatten
2 tsk salt
14 dl mjöl (ev hälften grahams)

Gör degen på vanligt vis (fingervarmt vatten och olja, jästen i, blanda i resten, låt jäsa en halvtimme). Baka sedan ut den till två fyrkanter, på med soltorkad tomat, smulad fetaost och oliver och vad du kan komma på. Rulla ihop till två limpor, låt jäsa lite till, in i ugnen 30 min ungefär.


I dag däremot blev det hederlig jympa på Friskis Kungsholmen, följt av en kort stund på löpbandet. Bra pass med enkel styrka men många repetitioner. Som vanligt började nedvarvningen för tidigt (vem behöver över en kvart?) så därav lite avrusning på löpbandet och egen stretch. Funnkade bra. Behövde träna lite styrka. Men fortsätter det sköna vädret lär nog löparskorna nötas i veckan.


RSS 2.0