Förkylningskampen går vidare

Nu är det officiellt krig. Förkylningen skall dö. Körde två lätta pass i veckan, men det gick segt och jag vågade inte ta i alls. Läste alldeles för mycket läskig om hjärtmuskelinflammation och grejer. Vila igen igår. Hostar fortfarande lite på kvällar och mornar och är snuvig. Men så här har det varit i över två veckor. Så nu ska jag... jag vet inte, men något ska det bli. Måste bli frisk!

Biscottisöndag

Hostan är tillbaka och jag inser att det blir en hel del vila och te med honung kommande vecka också. Den lugna jogg/promenadrundan var nog inte boven. Snarare 25-årskalaset igår där jag nog pratade mycket högre och mer än jag borde - och halsen tog förstås stryk. Men trevligt var det.

Well, ingen träning alltså, helledig söndag till trots. Som tur (?) är snöar och regnar det och är trist ute så jag kan trösta mig med att en löprunda ändå inte varit superduperlockande.

Istället vila och bak av italienska biscottis med apelsin!



BISCOTTI MED APELSIN

75 g smör
3 dl socker
3 ägg
7,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
ev. 1 dl hackad mandel

Rör smör och socker. Vispa i äggen ett i taget. Blanda resten av ingredienserna och rör till en deg. Forma två längder på en plåt och grädda i 200 graderi ca 30 minuter. Ta ut plåten och skär längderna till snittar. Lägg i skorporna i ugnen igen i en halvtimme-45 minuter, nu i 80 grader. Klart!

Återhämtningspass.

Om det kan kallas så, andra passet efter förkylningen. Men den lilla stunden på crosstrainern i går räknas nog inte. Så okej, första passet efter en förkylning som äntligen börjar släppa greppet. Bara lite snuva och någon envis hostning kvar.

Och väldigt lugnt, med promenad som plan B, tog jag mig ut och runt Årstafältet, Årstadal och hem längs vattnet. I 6 plusgrader, nästan torra vägar och strålande sol. Himla skönt att äntligen slippa is och slaskvintern. Och det känns helt okej i benen så här efteråt, nyduschad. Nu, Palmyrakebab och sedan 25-årsfest i Uppsala!



Laddad på väg ut på lugn runda - där asfalt och lite annat smått och gott tinat fram i solen.

Twitter


Mäta löpsträcka

När jag springer är det oftast bara med ett armbandsur runt handleden och en tanke om att åtminstone inte vara tillbaka i trapphuset på 45 minuter - en timme ungefär. Sedan tittar jag ut över Årstafältet och pilar iväg någonstans.
Väl hemma är jag dock oftast nyfiken på att se hur långt det blev. Särskilt om klockan stannat på 90 minuter och benen pinnat på i rätt bra tempo.

Det finns några bra ställen att mäta sina löpsträckor på. Själv behöver jag sällan vara särskilt exakt - var det 7 eller 12 kilometer? Då funkar kartmätningen på eniro.se eller Google maps rätt bra. Mer exakta versioner vet jag finns på löparforum som jogg.se.

Nike+Ipods smarta grej där skorna mäter löpsträckan och skickar infon till en Ipod funkar också, och gör att man kan mäta direkt när man springer. Och musiken har man ju oftast med sig, inget extra att bära. Mina Nikelöparskor är just sådana som man kan koppla till en Ipod. Synd bara att min lilla mp3 inte är av applemodell, än så länge. Så jag kör på att mäta på karta när jag kommit hem igen.

Fortfarande sjuk ...

... är jag. Vaknade i morse med huvudvärk och utan varken fungerande hals eller andningsförmåga genom näsan. Känner mig fortfarande helt tung i huvudet och mosig i kroppen. Men nu får det bli sista sjukdagen det här. Är så sjukt (haha) rastlös. Är dålig på att vila också fast jag är hemma. Alla som någonsin bott med mig vet att en ledig dag är jag ute ur huset före klockan tio, för att springa eller göra något annat. Så när jag är sjuk, och varken får eller orkar aktivera mig, blir jag galen och börjar typ städa kylskåpet.

Men idag ska jag bara spela tv-spel, skriva någon notis till jobbet, dricka te och äta kakor. Kakorna får jag springa bort sedan när jag blir frisk. Jag är absolut inget kostfreak och har rätt bra ämnesomsättning. Och man ska väl göda sig lite när man är sjuk? :)


Grekisk sallad!

Grekisk sallad med mycket fetaost och baguetter varma från ugnen. Samt vitlöksyoghurt, massor med vitlök för att bota min förkylning. Gott och nyttigt, förutom det vita brödet då, fast strunt samma. Luktar som en vitlöksodling nu, men det får man ta. Nu ska jag bli frisk, längtar ut i löparspåret!


Inte min sallad, men ungefär så här blev den.

Mer vila, inte roligt.

Okej, sjuk igen. Huvudet är tungt, näsan snorig och halsen väser mest. Men ingen feber, jag brukar slippa undan den vilket gör att jag allt för ofta brukar jobba även om jag är sjuk. Men inte i dag, vila är vad som gäller. Vilket förstås innebär att det inte blir någon träning heller. Surt när vårsolen totalt flödar ner utanför fönstret och en lång löptur inte varit helt fel.

Ja, halsont ska man inte träna med, så mycket vet jag. Men var går egentligen gränsen, om man bara är lite småsjuk? Jag brukar ha svårt att vila flera dagar efter att jag börjat bli frisk, utan tränar när jag känner att jag orkar någotlunda. Rastlösheten, vet ni. Frågan är om det är skadligt eller bara lite ineffektivt?

Nu, äta upp frukosten (fil med musli, rågbröd med avokado och ett par digestivekex) och ladda med te och ingefära.


Omväxlingshelg.

Hemma från Årehelg, med värkande hals. Men innan den onda förkylningen återvände hanns det med en hel del friluftsliv.

Fredag: Längdskidor dryga milen, med lite bakhalt (förstås) och några branta backar kändes det på ovana skidlöparmuskler. Eftermiddagen bjöd på simning på Holiday Club, det fanns en lagom stor pool som jag och syrran tog oss an. Efteråt var det inte fel med  sorters bastu och bar i Sauna world!


Taggad! Jag knäpper på skidorna.



På väg utför fjället.


Lördag: Då gjorde vi förstås det Åre är till för! Utförsåkning och jag ramlade bara en gång. Fint gjort för en som inte åkt på flera år. Och after ski på Bygget på det. Och massa god mat och fika, det var vi förstås värda!

Vaknade dock i natt med riktigt ont i halsen igen, och morgonlöparturen tur och retur Duveds kyrka (sjukt fin soluppgång över Åredalen) från Tegefjäll fick snabbt övergå i promenad innan det var dags att sätta sig på tåget till Stockholm igen. Ska sova tidigt för att inte missa fler dagar av jobb och träning i veckan.

Skavsår.

Heta tips om hur man botar skavsår snabbt som attan efterlyses. Hade på mig mina nya träningsskor isället för löparskorna i morse när jag sprang på löpbandet, med dåliga sockar.



De ger jättebra stöd på gruppklasser som jympa eller cirkelträning, men är rätt varma att springa i. Så det blev ett skavsår på ena hälen, litet, men jag vill inte att det ska växa och bli ett problem i längdspåret i morgon. Hittills har jag varit utan skor på jobbet och nu på tåget, och hoppas att lite luft gjort susen.

Morgonjympa.

Tänkte jag försöka på mig i morgon, för att mjukstarta inför Årehelgen. Mest lugnt, 30 minuter på löpband och en kvart styrka och strech är ungefär vad jag brukar få ihop på morgonkvisten.

Lustigt, eller kanske inte, är att det alltid är rätt fullt på alla konditionsmaskiner på Friskis Ringen just när de öppnar vid halv sju. En halvtimme senare är det hellugnt. Får se hur det ser ut i morgon!

Sen väntar frukost på jobbet - keso och musli är det bästa just nu - en dags jobb och sen tåget mot fjällen!

Vi börjar med vila.

Sådärja. Här är den nu, som jag har längtat. Min egen träningsblogg, och framförallt löparblogg. Om hur en 24-åring får utlopp för sitt spritt i benen på stigar kring Årstaviken, gångbanor i söderort, gator i innerstan, grusvägar i norrländsk glesbygd. Och lite gymträning och pass på Friskis förstås. Motto: Jag mår bra när jag rör på mig, men utan måsten.

Just nu är det dock mycket lågsäsong här i soffan. För att ta tag i bloggskrivandet krävdes nämligen en förkylning och jag är inne på tredje dagen av total vila. Jag tränar inte för något speciellt mål, men är jag van att svettas fyra-fem dagar i veckan börjar det kännas konstigt att inte göra det. Tomt liksom. Tror det gäller för de flesta hurtisar därute.

I dag sa halsontet tillochmed att det var bäst att stanna hemma från jobbet, så det har inte blivit mer än en kort kort promenad för att inte förvärra läget. Och frisk vill jag bli snabbt som attan! För på torsdag väntar Åreweekend. Löpningen och gymmandet får stå tillbaka för längdskidåkning – hoppas på underbart väder och många friska mil!

Mina ben på väg ut. En annan dag, var det här.
Pigga ben på väg ut en sommardag. Härnäst väntar dock pjäxor!

RSS 2.0